Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν στις 13:00 τα μέλη της νέας κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη (28/6), στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, υπενθμίζεται ότι κ Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Βουλευτή του νομού Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.
Με προσθήκες κολλητών και φίλων και μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Για «προσθήκες κολλητών και φίλων αλλά και μεταγγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Δευτέρας.
«Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης υπόσχονταν ριζικές αλλαγές στην νέα του κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όμως, που ανακοίνωσε σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανακύκλωση της προηγούμενης κυβέρνησής του» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ συγκρότησε ένα από τα πιο «ογκώδη κυβερνητικά σχήματα της μεταπολίτευσης με 63 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, προκειμένου να τους βολέψει όλους».
«Από την πρώτη ημέρα της νέας του θητείας ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των πολιτών ως λευκή επιταγή» καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπό τον απόλυτο έλεγχο Μητσοτάκη η νέα κυβέρνηση, νεοφιλελεύθεροι στα πόστα-κλειδιά
Το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης φέρεται να απηχεί την επιδίωξη τού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεδιπλώσει στην ολότητά του το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει κατά νου – κομμάτια του οποίου έχει κατά καιρούς ανακοινώσει κι ο ίδιος.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που άφησε στη μέση λόγω εμποδίων ή προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία (π.χ. πανδημία) ή δεν κατάφερε να το προχωρήσει λόγω έλλειψης επαρκούς χρόνου. Ωστόσο, τώρα πια έχει τη δυνατότητα να το δρομολογήσει απρόσκοπτα, καθώς πλέον είναι πιο «απελευθερωμένος» εξαιτίας και των διαφορετικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στη νέα Βουλή, στην οποία αναμένονται λιγότερες «αντιστάσεις», εξαιτίας του κατακερματισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Κοινοβούλιο καθίσταται δύσκολη ακόμα και η κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μιας και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50) για μια τέτοια ενέργεια –ούτε καν η αξιωματική αντιπολίτευση– και συνεπώς απαιτείται συνεργασία πολιτικών δυνάμεων.
Προχωρώντας σε μια σημαντική δομική αλλαγή, ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα οικονομικό υπερ-υπουργείο (το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), το οποίο θα διαχειρίζεται «όλο το χρήμα», καθώς εκεί θα μεταφερθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) «για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Σε αυτό το οικονομικό υπερ-υπουργείο τοποθετεί επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη: ένα από τα πιο νεοφιλελεύθερα στελέχη που διαθέτει η Ν.Δ. Μια επιλογή, που αποτυπώνει χαρακτηριστικά την κατεύθυνση για το πώς θα μοιραστεί το χρήμα και τι ακριβώς παρεμβάσεις θα γίνουν.
Παράλληλα, με αυτή τη δομική αλλαγή υποβαθμίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς συρρικνώνεται το αντικείμενό του. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στο ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών) έχει ανατεθεί επιτελικός ρόλος σχετικά με την ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο πρωθυπουργός τοποθετεί επικεφαλής (και ουσιαστικά απέναντι στους εργαζομένους) τον επίσης ακροδεξιό Άδωνη Γεωργιάδη, φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του: ο Κωστής Χατζηδάκης «έστρωσε το έδαφος» στα εργασιακά και πλέον έρχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης για «να ολοκληρώσει τη δουλειά».
Ανάλογη γεύση και στο Υπουργείο Υγείας: υπουργός ορίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την «καταστολή». Η επιλογή αυτή αποτελεί μάλλον μια «ένδειξη πυγμής» απέναντι στους εργαζομένους στο σύστημα Υγείας, στη σκιά των αλλαγών (υπέρ των ιδιωτών) που ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. την τρέχουσα τετραετία.
Η τοποθέτηση του ακραία φιλελεύθερου και έμπιστου του Κ. Μητσοτάκη Θ. Σκυλακάκη στο υπουργείο Ενέργειας προκαλεί επίσης συζητήσεις από τη στιγμή που αλλάζει η τιμολόγηση στο ρεύμα από την 1η Οκτωβρίου. Ως γνωστόν, τα μέτρα ενεργειακής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποσύρονται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι νέοι υφυπουργοί Ενέργειας θα είναι οι Νίκος Ταγαράς και Αλεξάνδρα Σδούκου.
Οι Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος θα ορκιστούν ως υπουργοί Επικρατείας. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού ορίζεται ο Γιάννης Μπρατάκος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Θανάσης Κοντογεώργης. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Παύλος Μαρινάκης, που διατηρεί τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ.
Στον πάγκο, λόγω του rotation Μητσοτάκη, έμειναν πρωτοκλασάτα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως οι Στέλιος Πέτσας, Κώστας Τσιάρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Θεοδωρικάκος, Θάνος Πλεύρης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.